Evini Satacaklar Aman Dikkat

Hepimizin hayalini süsleyen bir ev vardır mutlaka. Kimimiz hayalindeki eve kavuşur, kimimiz ise kavuşmak için mücadeleye devam eder. Çünkü kolay değildir ev sahip olmak. Ciddi bir birikim, bunun için de yoğun bir emek gerekir. Kimimiz de sahip olduğu hayallerindeki evi şu ya da bu sebepten dolayı satmak ister. Bugünkü yazımızın konusu da evlenenlerin evlerini satma süreçlerinde dikkat etmesi gereken önemli bir hususla ilgili. 

emlak kazanç vergisiVergi hayatın bir parçası. Vergi kutsaldır, olmadan devlet köprü, hastane, okul yapamaz. Her vatandaşın ödevidir vergi vermek. Evinizi alırken de satarken de vergi verirsiniz. Yalnız öyle bir vergi var ki özellikle evini satacak olanları yakından ilgilendiriyor. Devlet bu vergiye "Emlak değer artış vergisi" diyor. Şık bir isim olmuş. Ama unutulmamalı ki her şıklığın bir değer var. Dikensiz gül olmaz sonuçta. Bu lüksün de ciddi bedeli olabiliyor. Edebiyatı bırakarak hemen bir örnek vereyim. Evinizi 100000 TL'ye aldınız. Ardından 5 sene dolmadan örneğin 4 sene sonra satmaya karar verdiniz. Eviniz bu sürede 200000 TL oldu. Aradaki fark 200000-100000= 100000 . Yani siz bu işten kar elde ettiniz. Devlette eğer evini 5 yıl dolmadan satar ve satım işleminden kar edersen beni de göreceksin diyor. İşte işin şıklığı burada. Karmaşık hesaplamalardan sonra size 8000 TL gibi bir vergi çıkıyor. Hele hele evinizi alırken tapuya gerçek değerini değil de daha düşük bir meblağ beyan ettiyseniz evi satmaktan vazgeçin bence:)  Evinizi satmadan önce, özellikle fiyatını belirlerken bu vergi olayını göz önünde bulundurun. Ayrıca ev alırken kesinlikle gerçek değerini beyan edin. Yoksa bugün yediğin hurmalar gün gelir bir yerleri tırmalar...

İşin özü evi almak da satmak da zor zanaat. Konuyla ilgili sorularınız olursa yorum kısmından sorabilirsiniz. Allah her iki tarafa da kolaylıklar versin. 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zıt Anlamlı Kelimeler Sözlüğü

BİR ŞAİR BİR YAZAR PROJESİ

Milli Eğitim Kalite Çerçevesi Modülü Hakkında Görüş ve Öneriler