Homo Spains - Hayvanlardan Tanrılara

              Charles Robert Darwin'in teorisi bilim dünyasında heyecanla karşılanmış ama kesinliği de ispat edilememiştir. Her ne kadar bilim insanları birtakım deneylerle, ulaşılan ve ulaşılmaya hala devam edilen fosilleşmiş kalıntılarla, arkeolojik kazılarda bulunan binlerce yıl öncesine ait yapılarla evrim teorisine bilimsel dayanak bulmaya çalışmaktalar, evrimin devam ettiğini ifade etmektedirler.
İnsanların ve diğer tüm canlıların doğal seçilme yoluyla meydana geldiğini iddia eden Evrim teorisi, şimdiye kadar üzerinde en fazla tartışılan ve ihtilafa düşülen konulardan biri olagelmiştir. 

            Homo Spains Hayvanlardan Tanrılara isimli kitapta evrim teorisi üzerinden insanoğlunun gelişim ve değişim süreci inceleniyor. Yazar evrimi açıklarken bazı bilimsel araştırmaların sonuçlarını, arkeolojik kazılardan elde edilmiş bulguları ve görselleri okuyucuyla paylaşıyor.  Yazar evrimi üç devrim halinde inceliyor. Yaklaşık 13,5 milyar yıl önce Big Bang patlamasıyla madde, enerji, zaman ve uzay meydana geliyor. Bu patlamadan 300 bin yıl sonra atam meydana geliyor. Yaklaşık 3,8 milyar yıl önce dünyada bazı moleküller organizmaları meydana getiriyor. Yaklaşık 70 bin yıl önce de bugünkü insan nesli olan Homo Spains meydana geliyor.  İşte bu Homo Spains'le birlikte Bilişsel Devrim başladı. Ardından Tarım ve Bilimsel Devrim ile tarihin akışı değişime uğradı. 

                 Yuval Noah Harari, toplumsal normların, dinlerin, felsefelerin ve tüm ideolojilerin insanların ortak aklının mirası olduğunu ifade ediyor. Bu normlar bütününün Homo Spainsleri bir arada tutup işbirliğini artırmak dolyısıyla gelişmeyi, evrimi sağlamak için insanoğlunun icat ettiğini söylüyor. Eğer insanlığın böyle bir keşfi olmasaydı asla bir araya gelinip gelişme sağlanmazdı.

               İnsan aklı her şeyin temelinde, tüm fikirlerin yaratıcısı konumunda. Aslında bir anlamda insan aklının yani insanın Tanrılaştırılması var burada. Tabiata hakim olan, onu şekillendiren ve belki de onu yok edecek olan insan. Kitap özünde insanlığın öyküsünü anlatıyor. Materyalizmin, maddeciliğin bilimsel bulgularla kanıtlanmaya çalışıldığı, metafizik ögelerin tamamen devre dışı bırakıldığı, din dışı  bir öykü bu....



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Zıt Anlamlı Kelimeler Sözlüğü

BİR ŞAİR BİR YAZAR PROJESİ

Milli Eğitim Kalite Çerçevesi Modülü Hakkında Görüş ve Öneriler